Dieta odchudzająca czy też odchudzanie najczęściej nikomu nie kojarzy się zbyt pozytywnie. „Diety cud” nie istnieją i zdecydowana większość z nas ma już tego świadomość. Dlatego też odchudzanie bardzo często kojarzy się nam z restrykcjami i odmawianiem sobie wszystkiego, co naprawdę lubimy. Być może z tego względu obecnie coraz częściej mówi się o tym, że świadome i racjonalne odchudzanie to zmiana nawyków żywieniowych na lepsze. Odchudzanie to już raczej redukowanie tkanki tłuszczowej, gdzie skupiamy się tylko i wyłącznie na tym, co nie jest nam potrzebne, czyli na samym tłuszczu. Ta redukcyjna może oznaczać także rekompozycję sylwetki, gdzie nie tylko pozbywamy się nadmiaru tłuszczu, ale też staramy się rozbudować mięśnie.
Jak zaprojektować jadłospis na diecie odchudzającej?
Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest to, aby nasza dieta odchudzająca była dietą redukcyjną, co oznacza, że musimy obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie obciąć z tej wielkości od około 300 do 500 kalorii dziennie. Powstały w taki sposób deficyt pozwoli nam na utratę wagi od pół do jednego kilograma na tydzień, co jest bezpieczną drogą do upragnionej sylwetki. Dobrze zaprojektowana dieta nie może jednak oznacza głodówki. Jeśli bowiem ciągle będziemy sobie odmawiać absolutnie wszystkiego- tym bardziej będziemy mieli ochotę wrócić do zakazanych produktów. Na redukcji możemy odczuwać głód, dlatego też warto wprowadzić do swojego jadłospisu pewne określone produkty, które wyróżnia wysoki indeks sytości i które są zdrowe. Z pewnością na początku może nie być to łatwe. Dlatego warto udać się na konsultację do doświadczonego dietetyka. Na wizytę można umówić się na stronie projektzdrowie.info.
Co warto jeść, a co się totalnie nie opłaca
Bardzo szybko przekonamy się o tym, że niektóre produkty, chociaż są smaczne to są prawdziwymi bombami kalorycznymi. Tak naprawdę, na diecie redukcyjnej można jeść absolutnie wszystko, byle tylko zgadzał się nasz bilans kaloryczny pod koniec dnia. Nie oznacza to jednak, że wszystko opłaca się jeść- niektóre produkty mają bardzo wysoką ilość kalorii (to chociażby słodycze czy słone przekąski takie jak chipsy) i jednocześnie nie są to produkty, które są sycące. Opierając się na takich w swojej diecie nie tylko nie dbamy za bardzo o swoje zdrowie, ale też może się okazać, że aby zachować odpowiedni bilans kaloryczny będziemy ciągle chodzić głodni.
Dlatego też dobrym pomysłem jest wprowadzenie do diety produktów bogatych w białko. Są one bowiem bardzo sycące, a jednocześnie białko jest budulcem mięśni, co jest ważne u osób, które trenują. Takimi produktami mogą być serki, jogurty, skyry, jajka czy też mięso. Zwracając uwagę na indeks sytości poszczególnych produktów, na pewno warto wybierać pieczywo ciemne, pełnoziarniste makarony i ryże. Mądrym wyborem będą też zdrowe przekąski, które jednocześnie są niskokaloryczne, czyli warzywa i owoce.
Nie tylko liczy się sam cel, ale i droga do jego osiągnięcia
Pamiętajmy jednak o racjonalnym podejściu do diety zwłaszcza jeśli nie chcemy później mieć problemu z efektem jojo po skończonej diecie. Unikajmy wielkich restrykcji, pozwólmy sobie na pewien margines szaleństwa, który jest tutaj bardzo potrzebny. Jednocześnie- pod żadnym pozorem nie traćmy z oczu tego, co chcemy uzyskać. Nie można przytyć w jeden dzień ani od jednego posiłku. W tak krótkim czasie nie można też schudnąć. Najlepiej podejść do tego, jak do procesu i uczynić nową dietę swoim stylem życia.
Dieta odchudzająca jest podstawą, jeśli jednak zależy nam na proporcjonalnie i estetycznie wyglądającej sylwetce- najlepiej jest połączyć dietę wraz z aktywnością fizyczną. Z jednej strony pozwoli ona zadbać o naszą sylwetkę, a z drugiej zwiększy nasze zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu dnia, co ułatwi nam utrzymanie deficytu.