środa, 24 kwietnia, 2024
Folia do pieczenia – zalety i zastosowanie

Folia do pieczenia powinna znaleźć się w kuchni każdego, komu zależy na przygotowywaniu pysznych, soczystych dań, pełnych składników odżywczych, za to z mniejszą zawartością tłuszczu. Wykonana z celulozy jest nie tylko wygodna w użyciu, ale również przyjazna dla środowiska naturalnego. Jakie są jej najważniejsze właściwości? W jaki sposób używać folii do pieczenia w kuchni?

Czym jest celulozowa folia do pieczenia?

Celulozowa folia do pieczenia wykonana jest z węglowodanu złożonego, czyli materiału naturalnego pochodzenia roślinnego. Nie zawiera metali i tworzyw sztucznych, jest całkowicie bezpieczna w kontakcie z żywnością, a przy tym bezpieczna dla środowiska. W odróżnieniu od folii polietylenowych czy aluminiowych, w środowisku szybko ulega rozkładowi, nie prowadząc do niebezpiecznych zanieczyszczeń.

Najważniejsze właściwości folii do pieczenia

Folia jest połyskliwa i łatwo skrętna, co ułatwia pakowanie w nią żywności przeznaczonej do obróbki termicznej. Sama nie ma żadnego zapachu, jednak jest dobrze przepuszczalna. Bez trudu przenika przez nią dym wędzarniczy lub para wodna, co sprawia, że jest ona idealnym rozwiązaniem w wielu kuchennych zastosowaniach.

Ponieważ jedynym składnikiem folii jest celuloza, nie ma ryzyka przeniknięcia z niej do gotowanych lub pieczonych potraw żadnych szkodliwych związków. Jest to dobre rozwiązanie w przypadku osób, które unikają stosowania innych folii, na przykład aluminiowej, w obawie przed niekorzystnym wpływem tego metalu na zdrowie człowiekaFolia do pieczenia celulozowa jest całkowicie bezpieczna zarówno jako materiał do pakowania żywności, jak i folia do owijania potraw przed pieczeniem lub gotowaniem.

Zastosowanie i zalety folii celulozowej

Jak wskazuje nazwa produktu, folia może być stosowana do pieczenia potraw. Wystarczy owinąć w nią mięso, rybę lub warzywa, a następnie piec w piekarniku lub na ruszcie, z minimalną ilością tłuszczu. Zewnętrzna warstwa stworzona przez folię pozwala na zachowanie jak największej ilości składników mineralnych i witamin w przyrządzonym daniu. Poza tym taki sposób pieczenia pozwala zdecydowanie zmniejszyć ilość używanego tłuszczu, co sprzyja zdrowej, zbilansowanej diecie.

Folia nadaje się również świetnie do przygotowywania soczystych, pełnych smaku wędlin. Wystarczy, że przygotowany kawałek mięsa przed umieszczeniem w wędzarni zawinąć dokładnie w folię, a następnie zabezpieczyć w zwykły sposób siatką. Dzięki takiemu zabiegowi mięso podczas wędzenia nie wyschnie ani nie ulegnie osmaleniu. Wędliny przygotowane w taki sposób są soczyste i aromatyczne. Folia celulozowa sprawdza się również jako osłonka na wędliny gotowane i przygotowywane w szynkowarach.

Folia do pieczenia pozwala w łatwy sposób przygotować aromatyczne danie, bez straty witamin i minerałów. Dodatkowo, użycie folii zdecydowanie przyspiesza proces obróbki termicznej, co pozwala oszczędzać czas i energię. Jest niezbędna w kuchni wszystkich, którym zależy na smaku, oszczędności czasu i zdrowym przygotowywaniu potraw.

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]