Dieta zupowa to idealnie dopasowane posiłki dla osób, które uwielbiają zupy, czy płynne dania jednogarnkowe pełne witamin, minerałów i różnych smaków. Zupy płynne, kremy, zupy z mięsem, z warzywami – do wyboru jest ich całkiem sporo i nie chodzi oczywiście o klasyczną ogórkową, pomidorówkę czy krupnik. Dieta zupowa to bogactwo wielu różnych składników, spora dawka zdrowia i odporności, szkopuł tkwi w tym, jak dobierać składniki, jak przygotowywać bulion i jak często je spożywać. Zupy mają jedną duża zaletę – nie są czasochłonne, dlatego idealnie sprawdzą się dla tych zabieganych, nie tylko ze względu na brak czasu, ale także ze względu na właściwości zdrowotne.
Na czym polega Souping?
Souping, czyli dieta zupowa polega na spożywaniu w ciągu dnia, bez względu na rodzaj posiłku, wyłącznie zup. Ilość posiłków składa się z 3 do 5 i nie przekracza zazwyczaj 1400 kalorii. Spożywanie dużej ilości zup w ciągu dnia ma wiele zalet. Przede wszystkim to dobry sposób na przemycenie do diety większej ilości warzyw. Dieta zupowa działa odchudzająco. Zrzucenie kilku zbędnych kilogramów odbywa się naturalnie poprzez ograniczenie kaloryczności posiłków, a także poprzez poprawę funkcjonowania jelit. Podstawą diety zupowej jest odpowiednio przygotowany bulion – warzywny, rybny, mięsny lub kolagenowy. To właśnie wywar, na którym przygotowujemy zupę uszczelnia i regeneruje jelita, a dodatkowo bulion kolagenowy korzystnie wpływa na stawy. Zupy to też zwiększona porcja wody spożywanej podczas dnia. Dobór odpowiednich składników sprawia, że zupy są sycące, nie odczuwamy po nich głodu, dostajemy sporą dawkę energii, czujemy się przy tym lekko i przede wszystkim ograniczamy ilość spożywanych w ciągu dnia cukrów, a co za tym idzie regulujemy poziom glukozy i insuliny we krwi zapobiegając ich gwałtownym skokom.
Dieta zupowa – zalety jej stosowania
Dieta zupowa może być lekarstwem na wiele dolegliwości. W dodatku jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Bulion w zasadzie robi się sam, a połączenie go z innymi składnikami nie jest skomplikowaną czynnością. Zaletą diety zupowej jest też między innymi czas jej przygotowania. Wywar, który jest bazą każdej zupy możemy przygotować w większej ilości i każdego dnia korzystając z tej właśnie podstawy cieszyć się innym smakiem i nową zupą. Dieta zupowa może działać przeciwzapalnie, nie musi posiadać glutenu, zbóż i nabiału, który często powoduje reakcje alergiczne i złe samopoczucie. Do zalet diety zupowej możemy jeszcze zaliczyć:
- Zdrowy i szybki proces odchudzania dający efekt płaskiego brzucha
- Efekt oczyszczenia organizmu
- Poprawę jakości snu
- Zniwelowanie wzdęć, zaparć i problemów z wypróżnianiem
- Idealna i lekka dla osób z cierpiących na insulinooporność, hiperinsulinemię, cukrzycę typu II, nadciśnienie tętnicze, nadwagę
- Sprawdza się u osób, które nie mają czasu przygotowywać codziennie nowych dań
- Jest prosta, zdrowa i niskokaloryczna
- Łatwo możemy przetransportować ją do pracy, na wycieczkę czy wykłady
Dieta zupowa może być też idealną podstawą do zmiany nawyków żywieniowych. Można zastosować ją jako pierwszy etap diety odchudzającej, który uczy spożywania posiłków bazujących na zdrowych węglowodanach bez cukrów, konserwantów z wykorzystaniem wyłącznie zdrowych kalorii.